Lunchseminarium om framtidens subventionerade anställningar

Subventionerade anställningar är en viktig del av den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Genom att arbetsgivaren subventioneras för hela eller delar av lönekostnaden kan jobbchanserna för personer som annars har svårt att få jobb förbättras. Men anställningsstöden kan ha negativa effekter på arbetsmarknaden, t ex i form av risk för undanträngning och dödviktseffekter. Att säkerställa god tillämpning och undvika konkurrenssnedvridning är viktigt.

I studien ”Anställningsbidrag inom handeln” har forskare från Lunds universitet analyserat konsekvenserna av den ökade förekomsten av anställningsstöd inom handeln, städ- samt hotell- och restaurangbranschen. Genom att granska personakter i Helsingborg kan forskarna dra unika slutsatser om anställningsstödens tillämpning.

Enligt Januariöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna kommer flera anställningsstöd göras om och nya införas under mandatperioden. Med hjälp av forskare, partsföreträdare och politiker försöker vi lära oss inför de kommande reformerna.

Medverkande

  • Olle Frödin och Anders Kjellberg, forskare vid sociologiska institutionen Lunds universitet och författare till studien ”Anställningsbidrag inom handeln”
  • Susanna Gideonsson, ordförande, Handelsanställdas förbund
  • David Johnsson, VD, TMF Trä- och möbelföretagen
  • Ali Esbati, riksdagsledamot och Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson
  • Martin Ådahl, riksdagsledamot och Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Seminariet modereras av Mats Wadman, ordförande Svenska ILERA-föreningen

Livesändning

Tid och plats

Tisdag den 28 maj kl. 13:00-14:30. (ILERA-föreningens årsmöte startar kl. 12.00)

Lunchsmörgås serveras kl. 12.30.

Adress: LO-borgen, Barnhusgatan 18, Stockholm.

Anmälan

Anmälan senast fredagen den 24 maj. Antalet platser är begränsat och kommer att fördelas efter principen ”först till kvarn”.

Välkomna!

Svenska ILERA-föreningen

Mats Wadman

 

Nedan kan du anmäla dig till ovanstående seminarium.

Förnamn: ( * )
Efternamn: ( * )
Email: ( * )
Organisation:
Förtäring:
Jag vill ha framtida inbjudningar:
Meddelande: